Despre productivitate

De ceva timp sunt pasionat de productivitate. Suficient de mult cat sa inceapa sa-mi si iasa. Si sa vad cum de la an la an, de 5 ani incoace, e din ce in ce mai bine.
Pomodoro sa traiasca.
Cand vrei randament pe termen scurt.
Cand vrei pe termen lung trebuie sa lucrezi la baza.
La mindset.
Adica la regulile cu care am fost conditionati de scoala, parinti, societate si care nu ne mai ajuta.

Si totul se reduce la doua reguli arhi-cunoscute: “Time is money!” si “Choose yourself first!”.
Pentru ca de-abia cand le aplici pe astea vei incepe sa poti sa dai inapoi.
Si sa-i ajuti pe altii benevol, cu placere, de hobby in loc de “fortat” ca salariat, cu frustrare, platit.

Si cum spuneam, daca vrei sa castigi mai multi bani e musai sa iti analizezi timpul (in cazul meu petrecut la calculator).

Pentru asta iti pui timesnapper (pro e ceva mai bun si suficient de ieftin – face screenshoturi la 10-30secunde si apoi te uiti rapid la ele si generezi rapoarte rapid – cat ai stat pe fb, cat in jdeveloper, cat pe blog etc). Pentru offline – scrii din ora in ora intr-un carnetel ce ai facut. Din ora in ora ca altfel uiti.

Apoi analizezi zilnic! (seara cand oricum esti obosit si nervos ca a trecut ziua prea repede) pe ce pierzi timpul la calculator.

Apoi pui o extensie gen stayfocusd. pentru ca cercetatorii norvegieni au demonstrat ca oricata vointa si ambitie ai avea e limitata si mai bine o consumi pe ceva productiv decat sa o irosesti ambitionandu-te sa nu stai pe fb/mail/telefon/etc. (pe bune! e gluma cu norvegienii dar teoria e pe bune!).
Pune-ti bariere fizice cand vrei sa nu faci ceva.
De exemplu daca vrei sa te lasi de fumat ia o tigara, fumeaz-o afara in frig si arunca pachetul la gunoi.
Vrei a doua tigara? Du-te pana la chiosc, scoate bani din buzunar, fumeaza una, arunca pachetul si tot asa.
Daca simti nevoie sa fumezi si nu mai ai bani – mediteaza.
Va fi mai greu la inceput dar in timp rezolvi cauza nu efectul. plus restul viciilor pe care le-ai putea dobandi daca te lasi de fumat (stii conditionarea aia cu “suma viciilor este constanta?!”… da – daca nu lucrezi la mindset – adica la cauza in loc de efect, schimband fumatul cu cafeaua sau mancatul).

Daca vrei sa o faci arta fa-ti un set de reguli de urmat (iti ia fix 4 ore si te ajuta o viata) si pune sa-ti vina pe sms random cate una la ora 9, 13, 17 (ca sa vezi si cand trece ziua).
Un soi de metoda carnetelului dar pe modul pasiv. Te cauta el de 3 ori pe zi.
E simplu – ia ultimele 3 zile/3 saptamani/3 luni/3ani… cati ai in carnetel/xls/timesnapper… si vezi pe ce ai pierdut timpul. Apoi pune-ti intrebarea – “De ce am facut asta?”. Apoi pune-ti intrebarea “De ce am facut asta?”. Si tot asa de 3-5 ori sau pana vei vedea ca toate converg spre maxim 3-5 raspunsuri. Conditionari negative de obicei – “pt recunostiinta altora”/”sa fiu apreciat”/”sa fiu placut”/”sa iau note mari”/”sa fiu primul”/”sa nu pierd”/”eu sunt cel mai bun”/”merge si asa”/etc. Apoi da-ti solutiile. Le stii.
Daca nu merge asa atunci mai ai putin pana departe. Pune-ti in fiecare zi o intrebare “De ce fac…”/”De ce cer…”/”De ce castig…”/”De ce lucrez…”/”De ce nu…”/”De ce sa…”.
Si da-ti 10 raspunsuri. Primele 3 vor veni repede. Urmatoarele 5 mai greu. Ultimele 2 – aproape imposibil. De-aia scrie tot ce iti trece prin cap oricat de aberant ar fi. Alegi tu dup-aia 10 raspunsuri bune.
Dupa 15 zile ori 10 raspunsuri vei stii exact ce ai de facut.

 

Si uite de exemplu din regulile mele noi:
“Email sau telefon dat sau raspuns DOAR daca stiu ce vreau de la acel telefon.”
“Nu facem nimic fara contract clar; daca facem scriu 10 motive pentru care fac doar pe vorbe si imi asum pierderea posibila.”
“Orice proiect nou – 10 motive sa ma tin de el; daca motivele nu mai sunt valabile dupa un timp anulez tot si suport pierderea.”
“Dau telefon in loc de e-mail daca astept raspuns; daca nu pot da telefon inseamna ca nu astept raspuns.”
“Nu mai intrerupe oamenii cand vorbesc.”
“Nu mai promite – ca revii cu telefon, ca va intalniti. Spune NU – nu ne intalnim, nu ne auzim decat daca te sun eu.”
“Completeaza bugetul lunar – 6 jars”
“Nu mai astepta ordine pe e-mail sau telefon. Da-ti singur ordinele. Vezi masterplan!”
“Emailuri de maxim 3 linii.Telefoane de maxim 10 minute.”
…si altele care daca nu ne cunoastem personal m-ar face sa par un om rau :)).
posibil si astea de mai sus dar incercati sa le aplicati voi inainte de a ma judeca.

Si apropo – 10 minute de facebook palesc rau in comparatie cu 10 minute in care citesti dintr-o carte. Nu neaparat de productivitate.
Asa ca astea ale mele cred ca sunt puternic influentate de ce scrie James Altucher – Choose yourself sau the Power of NO.
(aaa – si daca sunteti salariati are o carte fantastica – The Rich Employee – oarecum in concordanta cu articolul lui Lucian Mandruta de zilele trecute).

(1/459)