Comert electronic de la A la Z

Cea mai mare problema pe care am avut-o cu revoluția din 1989 a fost ca TVR a început sa transmită mai mult decât intervalul 20-22. Si era pe același canal cu calculatorul meu PRA-E. Care n-avea nicio metoda de a salva ce făceai. Si oricum știa doar Basic. Deci de fiecare data când se lua curentul trebuia sa-ti scrii programele de la zero. Ceea ce era un lucru bun ca asa învățai sa le eficientizezi. Mai pe scurt – vroiai sa te joci – iți scriai singur jocul.

Asa ca am fost in scurt timp upgradat la Cobra. Un soi de HC85 făcut la Brașov. Un soi de ZX Spectrum romanesc. Multi ani dupa i-am cunoscut pe ambii creatori ai acestor calculatoare. Cu unul din ei, la laborator și curs, am implementat la nivel teoretic o mașina virtuala java într-un chip hardware (in verilog pt cunoscători).

Apoi la XT, 286, 386 si tot asa…

In clasa a 9-a am fost sperietoarea liceului Meșota din Brașov pentru ca reușisem sa iau premiul 3 la Olimpiada Nationala de Informatica fără ca măcar sa fac acea materie la scoală. Doar din pasiune. Eram la clasa de engleza.

Apoi m-am mutat la liceul de informatica si am mai luat si altele.

adiz_250Prin 1998 am lucrat la o firma care transmitea chestii prin satelit. Asa am văzut de aproape, din Luxemburg, ce înseamnă o rețea de sateliți de televiziune. Si ,in paralel, am mai lucrat si la un prototip de televiziune interactiva – un soi de youtube la nivelul anului 1998 dar pe set-top-box/televizor. Adica cam ce face orice televizor smart de acum. Si poate chiar putin mai mult. Era perioada in care datele mari iți veneau pe satelit – trimiteai pe dial-up cam ce vrei sa downloadezi și apoi așteptai sa iți vina prin antena de satelit. Cam tot asa funcționa și internetul din căminul facultății de Automatica si Calculatoare. Pe care împreună cu niște colegi tot noi l-am pus. Si mergeam din ușa in ușa sa strângem banii lunar ca sa-l plătim. Pana am atras atenția suficient de mult de au venit niște sponsori si au făcut cablarea structurata. Daca as fi știut ce știu acum probabil as fi pus net in toată Regia pe banii sponsorilor. Dar hei, asa era pe atunci…

Din 2000 m-am făcut antreprenor. Adică tot un soi de freelancer dar cu SRL. Si am făcut un soft de supraveghere video care din noroc s-a vândut cam 10 ani in 10 000+ exemplare. Din camera de la cămin. Ulterior am dat cam 2000$ (adică vreo 6 000 lei echivalent azi) pe un laptop.  Eram cel mai tare dintre cunoscuți! Puteam lucra de oriunde, oricând!
Am mai incercat eu cateva chestii ulterior, daca tot puteam lucra oriunde si oricând, dar din același noroc n-au mers :). Când am început sa fac cursuri de business am aflat si eu, prin 2015, de ce.

Din 2003 m-am asociat cu cei din grupul Ultra PRO si am fondat Ultra PRO Software. Care făcea de toate.Software. De la jocuri de mobil la a 5-a mana pt Ubi (înainte sa își deschidă sediu aici și sa se cheme Gameloft) pana la soluții logistice de dispecerizare marfa automat. Si bineînțeles soft pentru un magazine online. Care trebuia sa meargă pe calculatoarele de atunci. De-aia acum merge asa de bine. Ca mergea si atunci pe calculatoare mai slabe decât am acum telefonul mobil.

Din 2007 am preluat eu firma si s-a chemat Kubu. Tot asa și platforma de magazine online. Unde am implementat pana acum câteva sute de magazine online – mai mici, mai mari. Cert este ca acum ajuta comerțul electronic din romania ajutând la procesarea câtorva mii de comenzi zilnic. Nu mai zic numărul. M-am lecuit de dat numere. Pentru ca vine concurenta mea și zice ca ei fac *2. Si mint. Pe demonstratelea. Aveau un bug la login. Asta dacă nu cumva vin ceilalți care ne fura codul html/css și lansează clientul pe banii mei. Deh… Romania 🙂

Si încă 100 de chestiuni dezvoltate pe lângă – comparator privat de preturi, robot de web data mining, soft pentru pontaj angajați sau control acces, management de depozit, management de aprovizionare, voice-over-ip, etc.

Acum ma ocup mai putin de astea.

Pentru ca ma concentrez sa învăț pe alții ce am învățat eu in ultimii 16 ani. Ca sa nu mai piardă si ei tot atât de mult timp ca și mine.

Uite aici profilul meu de linkedin sau de facebook.

Aaa… și ma mai ocup cu accelerarea magazinelor online si consultanta de acceptanta.

Asta a fost varianta lunga. Pentru varianta scurta, profesional vorbind, va puteți uita la filmul de mai jos (cam ce am făcut pana in 2013 când am realizat filmul).